Cégtörténet

betpremium

Cégtörténet

1912 - 1918
1948 - 1980
1981 - 1994
1994 - 1998
1998 - 2013
2014-től-napjainkig

Közvetlenül a párizsi Pasteur Intézet létrejötte után, Európában másodikként, dr. Köves János és dr. Hutyra Ferenc 1912-ben megalapították a Phylaxia Szérumtermelő Rt.-t, amely nagy sikerrel gyártani kezdte a – világon elsőként kidolgozott – sertéspestis elleni szérumot. Ezt követően számos állatbetegség (veszettség, szopornyica, himlő, baromfipestis) ellen fejlesztettek ki és gyártottak szérumokat. 1924-ben megkezdődött a humánoltóanyag-termelés diftéria-anatoxin, TBC, himlő elleni készítmények gyártásával. Több akvizíciót követően az 1930-as évek közepére a Phylaxia-termékek a világ számos pontjára jutottak el, nemzetközi hírnevet szerezve a vállalatnak.

1948-ban az államosítás során összevonták az összes magyarországi oltóanyag-termelő intézetet a Phylaxia égisze alá, de 1952-ben a humán oltóanyag-termelési ágazatot leválasztották. A hatvanas évektől a nagyüzemi állattenyésztés fejlődése fokozatosan igényelte az állatgyógyászati készítményeket, ezért a társaság termékei iránt folyamatosan nőtt a kereslet. A Phylaxia a hazai piac mellett főként a KGST- országokat látta el oltóanyaggal, ám nyugat-európai exportja is jelentős volt. A vállalat számos szakembere dolgozott a WHO-FAO programokon Marokkóban, Mongóliában, Egyiptomban, Libanonban, Szíriában és Kubában.

1981-től az állatgyógyszergyártás maradt fókuszban. 1987-ben a Világbanktól kapott hitelből felépült Európa egyik legkorszerűbb fermentációs üzeme. A beruházás miatti eladósodás következtében a menedzsmentnek egyre súlyosbodó pénzügyi gondokat kellett megoldania. 1991-ben a vállalat privatizációja során az oltóanyag termelés a Phylaxia Sanofi Rt.-hez került, amit a Sanofi Sante Nutrition Animale (SSNA), a Chinoin Rt. és a Phylaxia alapított. A fermentációs üzem fejlesztési-adóssága viszont teljes mértékig a Phylaxiánál maradt. A pénzügyileg válságos helyzetbe került Phylaxiának értékesítenie kellett a fermentációs üzemet, és a Phylaxia Sanofi vegyes vállalatban birtokolt értékes üzletrészét is.

1994-ben az Állami Vagyonügynökség a vállalatot részvénytársasággá alakította át. A céget privatizáló Bankár Kft. a társaság pénzügyi reorganizációját követően, a társaságot egyik hazai versenytársának, a Bábolna Pharma Rt.-nek adta el. A hatékonyabb működés érdekében a tulajdonosok döntöttek a két vállalat egyesítéséről, amelynek során a Bábolna Pharma Rt. teljes vagyonával beolvadt a Phylaxia Rt-be. A két társaság egyesülését követően a társaság nevét Phylaxia Pharma Rt.-re változtatták, amely az 1912-ben alapított, nemzetközi hírű Phylaxia Szérumtermelő Rt. egyedüli jogutódja lett. 1998. április 22-én a Phylaxia Pharma Rt. részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdére, a forgalmazott részvények „B” kategóriájában.

1999 és 2002 között az árbevételek csökkenése miatt radikális reorganizációs programot kellett végrehajtani. A vállalat megkezdte a holdingszerkezet kiépítését, nevét PHYLAXIA 1912. Holding Nyrt.-re módosította és 2009-ben megszüntette állatgyógyászati tevékenységét. 2011-ben a racionalizálást és a portfólió tisztítást fő szempontként célul tűzve átalakult a management. Az alacsony alaptőkéjű, alvó leányvállalatok esetében, amelyeknek potenciális piaci részesedésük csekély jelentőségű, a cégcsoport az értékesítés mellett döntött. 2013-ban új, profittermelésre képes vállalatokkal bővült a cégcsoport, amely OPIMUS GROUP Nyrt. név alatt folytatta tevékenységét.

A vállalat az arculatváltást követően a holding szerkezetben működő pénzügyi befektetőként elsődlegesen különböző profilú társaságok irányításával, vagyonkezeléssel foglalkozik. A Társaság leányvállalatai között jelenleg lapkiadó vállalat, kandalló- és tűzhely gyár, mezőgazdasági és építőipari cég, illetve irodaház bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozó társaság is található. A menedzsment a Társaság nevét 2017-ben OPUS GLOBAL Nyrt.-re változtatta, mellyel a társaság új struktúrájának és potenciáljának szerettek volna hangsúlyt és egyben új arculatot is adni. 2017-ben a Társaság részvényeit Prémium kategóriába sorolja a Budapesti Értéktőzsde. A Társaság a befektetéseinek körét folyamatosan bővíti.