Cégtörténet

betpremium

Cégtörténet

1912 - 1918
1948 - 1980
1981 - 1994
1994 - 1998
1998 - 2013
2014 - 2017
2018-tól napjainkig

Közvetlenül a párizsi Pasteur Intézet létrejötte után, Európában másodikként, dr. Köves János és dr. Hutyra Ferenc 1912-ben megalapították a Phylaxia Szérumtermelő Rt.-t, amely nagy sikerrel gyártani kezdte a – világon elsőként kidolgozott – sertéspestis elleni szérumot. Ezt követően számos állatbetegség (veszettség, szopornyica, himlő, baromfipestis) ellen fejlesztettek ki és gyártottak szérumokat. 1924-ben megkezdődött a humánoltóanyag-termelés diftéria-anatoxin, TBC, himlő elleni készítmények gyártásával. Több akvizíciót követően az 1930-as évek közepére a Phylaxia-termékek a világ számos pontjára jutottak el, nemzetközi hírnevet szerezve a vállalatnak.

1948-ban az államosítás során összevonták az összes magyarországi oltóanyag-termelő intézetet a Phylaxia égisze alá, de 1952-ben a humán oltóanyag-termelési ágazatot leválasztották. A hatvanas évektől a nagyüzemi állattenyésztés fejlődése fokozatosan igényelte az állatgyógyászati készítményeket, ezért a társaság termékei iránt folyamatosan nőtt a kereslet. A Phylaxia a hazai piac mellett főként a KGST- országokat látta el oltóanyaggal, ám nyugat-európai exportja is jelentős volt. A vállalat számos szakembere dolgozott a WHO-FAO programokon Marokkóban, Mongóliában, Egyiptomban, Libanonban, Szíriában és Kubában.

1981-től az állatgyógyszergyártás maradt fókuszban. 1987-ben a Világbanktól kapott hitelből felépült Európa egyik legkorszerűbb fermentációs üzeme. A beruházás miatti eladósodás következtében a menedzsmentnek egyre súlyosbodó pénzügyi gondokat kellett megoldania. 1991-ben a vállalat privatizációja során az oltóanyag termelés a Phylaxia Sanofi Rt.-hez került, amit a Sanofi Sante Nutrition Animale (SSNA), a Chinoin Rt. és a Phylaxia alapított. A fermentációs üzem fejlesztési-adóssága viszont teljes mértékig a Phylaxiánál maradt. A pénzügyileg válságos helyzetbe került Phylaxiának értékesítenie kellett a fermentációs üzemet, és a Phylaxia Sanofi vegyes vállalatban birtokolt értékes üzletrészét is.

1994-ben az Állami Vagyonügynökség a vállalatot részvénytársasággá alakította át. A céget privatizáló Bankár Kft. a társaság pénzügyi reorganizációját követően, a társaságot egyik hazai versenytársának, a Bábolna Pharma Rt.-nek adta el. A hatékonyabb működés érdekében a tulajdonosok döntöttek a két vállalat egyesítéséről, amelynek során a Bábolna Pharma Rt. teljes vagyonával beolvadt a Phylaxia Rt-be. A két társaság egyesülését követően a társaság nevét Phylaxia Pharma Rt.-re változtatták, amely az 1912-ben alapított, nemzetközi hírű Phylaxia Szérumtermelő Rt. egyedüli jogutódja lett. 1998. április 22-én a Phylaxia Pharma Rt. részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdére, a forgalmazott részvények „B” kategóriájában.

1999 és 2002 között az árbevételek csökkenése miatt radikális reorganizációs programot kellett végrehajtani. A vállalat megkezdte a holdingszerkezet kiépítését, nevét PHYLAXIA 1912. Holding Nyrt.-re módosította és 2009-ben megszüntette állatgyógyászati tevékenységét. 2011-ben a racionalizálást és a portfólió tisztítást fő szempontként célul tűzve átalakult a management. Az alacsony alaptőkéjű, alvó leányvállalatok esetében, amelyeknek potenciális piaci részesedésük csekély jelentőségű, a cégcsoport az értékesítés mellett döntött. 2013-ban új, profittermelésre képes vállalatokkal bővült a cégcsoport, amely OPIMUS GROUP Nyrt. név alatt folytatta tevékenységét.

A vállalat az arculatváltást követően a holding szerkezetben működő pénzügyi befektetőként elsődlegesen különböző profilú társaságok irányításával, vagyonkezeléssel foglalkozik. A Társaság leányvállalatai között jelenleg lapkiadó vállalat, kandalló- és tűzhely gyár, mezőgazdasági és építőipari cég, illetve irodaház bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozó társaság is található. A menedzsment a Társaság nevét 2017-ben OPUS GLOBAL Nyrt.-re változtatta, mellyel a társaság új struktúrájának és potenciáljának szerettek volna hangsúlyt és egyben új arculatot is adni. 2017-ben a Társaság részvényeit Prémium kategóriába sorolja a Budapesti Értéktőzsde. A Társaság a befektetéseinek körét folyamatosan bővíti.

2018 a dinamikus növekedés éve. Az OPUS GLOBAL Nyrt. növekedési stratégiája szerint olyan közép- és kelet-európai vállalatok akvizícióján keresztül kíván erősödni, amelyeke illeszkednek a hazai befektetéseihez és lehetőséget teremtenek a régiós növekedésre. A Kibocsátó 2018-ban tovább folytatta az intenzív terjeszkedési stratégiáját, és jelentősen bővítette befektetési portfólióját. A befektetések eredményeként mára egy diverzifikált, nagy növekedési potenciállal rendelkező holdingvállalat jött létre, mely részesülhet a magyar gazdaság számos prosperáló szektorának teljesítményéből. 

2018 októberében az OPUS GLOBAL Nyrt. és a KONZUM Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatóságai döntöttek a két társaság fúziójának – azaz a KONZUM Nyrt. Kibocsátóba történő beolvadásának (“Beolvadás”) – előkészítéséről, amit 2018 decemberében a két társaság rendkívüli közgyűlései jóváhagytak. A Beolvadás célja, hogy kialakuljon Magyarország legnagyobb befektetési holdingja, amely a magyar gazdaság stratégiai ágazataiba fektet és szerez domináns pozíciót.

A Beolvadás új lehetőségeket nyithat meg a Kibocsátó előtt, a Kibocsátó nemzetközi szinten is vonzó célpontot jelenthet a befektetőknek. Az átalakulással létrejövő részvénytársaság kapitalizációja és pénzügyi mutatói alapján megteremtheti a lehetőséget a részvények külföldi szabályozott piacokon való bevezetésére, az európai benchmarknak számító indexekben való megjelenésre. A Beolvadás hozzájárulhat a Kibocsátó további jelentős volumenű növekedési terveinek megvalósításához.

A Kibocsátó a 2019-es pénzügyi évnek stabil mérleggel, valamint kiváló organikus és akvizíciós növekedési kilátásokkal vág neki. Az OPUS stratégiai céljai elsődlegesen a Cégcsoport jövedelemtermelő képességének további dinamikus növekedése és a meglévő vagyonelemek jövőbeli optimalizálása. Emellett továbbra is kiemelet figyelmet fordít olyan társaságok felvásárlására és integrálására, amelyek jelentős növekedési potenciállal és eredménytermelő képességgel rendelkeznek.