A rendszerváltás óta Magyarország legnagyobb élelmiszeripari beruházásaként épít gabonafeldolgozó üzemet Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft.

A 145 millió eurós (45 milliárd forintos) projekt alapkövét – időkapszulával együtt – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Zahola-Pollák Vanda, a vállalkozás ügyvezető igazgatója helyezte el csütörtökön.

Varga Mihály méltatta a teljes egészében magyar tulajdonban lévő beruházást, mely Közép-európai jelentőségű, és elmondta, a nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősített beruházáshoz a kormány 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt és több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít.

Hangsúlyozta, a beruházás lendületet adhat a térség fejlesztéséhez, pozitív hatást gyakorol az ország versenyképességére, erősíti a hazai feldolgozóipart, növeli a foglalkoztatottságot, továbbá a mezőgazdasági termelés fellendüléséhez is hozzájárul.
Zahola-Pollák Vanda ügyvezető elmondta, 550 főt fognak foglalkoztatni az üzemben, de további 750 közvetett munkahely is létrejön a megyében.