Elnöki köszöntő

Tisztelt Részvényeseink, Kedves Látogató!

Dr Mészáros Beatrix
Dr. Mészáros Beatrix
Az Igazgatóság elnöke
OPUS GLOBAL Nyrt.

Köszöntöm Önöket az OPUS GLOBAL Nyrt. megújult honlapján, ahol naprakész információkat olvashat a több mint 100 éves múltra visszatekintő cégünk történetéről, jelenéről, jövőbeni terveiről. 

Társaságunk mára Magyarország egyik legtőkeerősebb tőzsdei befektetési holdingja, a BÉT 5. legnagyobb vállalata. Az OPUS GLOBAL Nyrt., mint tulajdonos és anyacég minden vállalkozása számára stabil, tőkeerős hátteret jelent. 

Büszkék vagyunk innovatív, eredmény- és minőség-orientált megközelítésünkre, a szervezetben lévő szakemberek kiemelkedő tudására és egyedi tapasztalatára. Eredményeink egyik mozgatórugója a hatékonyság. Jövedelemtermelő képességünk és gyorsabb döntéshozatali folyamataink miatt maximálisan kihasználjuk a holdingszerkezet nyújtotta szinergiákat. Elkötelezettek vagyunk a Társaság működési hatékonyságának folyamatos fejlesztése mellett, hiszünk a jövőbe mutató fejlesztésekben. A mai kor kihívásaira ugyanis a modernizáció jegyében kell választ adnunk. Éppen ezért ott, ahol lehet, XXI. századi technológiák alkalmazásával biztosítjuk az eredményes működést. Ambíciónk változatlan: hagyományainkat a jövőben is innovációval ötvözzük.

Befektetéseinket a magyar gazdaság stratégiai ágazataiban valósítjuk meg. Leadership szerepünket olyan integrációs célok érdekében érvényesítjük, amelyek révén a leányvállalataink a holding tagjaiként jóval értékesebbek, mint önállóan.  A befektetői fókuszú irányítással az a célunk, hogy vonzó célpontként jelenjünk meg az intézményi nagybefektetők és a konzervatív politikát folytató pénzügyi alapok előtt is. A külföldi intézményi befektetők számára fontos szempont a kritikus vállalati méret elérése. Az OPUS GLOBAL Nyrt. menedzsmentje ezért a további növekedéshez elengedhetetlennek tartja a régiós terjeszkedést, amihez már nemzetközi tőke is bevonható. A regionális növekedést stabil pénzügyi hátterünk biztosítja. 

Magyarország vezető ipari termelő és szolgáltató tőzsdei vállalatcsoportjaként tulajdonosaink és ügyfeleink is joggal várják el, hogy a lehető legtöbb értéket teremtsük. Ezt szem előtt tartva mindannyian azon dolgozunk, hogy az OPUS GLOBAL neve garancia legyen a stabilitásra, megbízhatóságra és kiszámíthatóságra, hiszen a legnagyobb és a legkisebb részvényes érdeke is ugyanaz: a cégérték növelése.


Cégtörténet

Társaságunk 1912-es alapítása óta számos fordulóponton esett át, míg elnyerte mai formáját. Ezek közül is kiemelendő, amikor is a Társaság tagja lett a Budapesti Értéktőzsde Zrt. kibocsátói körének, részvényeit 1998. április 22-én vezették be a BÉT-re. 1999-től 2009-ig jelentős reorganizációs programot hajtottak végre, aminek eredményeként elsődlegesen különböző profilú társaságok irányításával, vagyonkezelésével foglalkozó holding jött létre.

A Társaság életében mérföldkövet jelentett a 2017-es év, amikor mind a tulajdonosi, mind a menedzsment szerkezetében komoly átalakulások történtek. A Társaságban 2017 első félévében Mészáros Lőrinc 24% feletti tulajdonossá vált. Az új stratégia keretében vállalatunk nevét 2017-ben OPUS GLOBAL Nyrt.-re változtattuk, és jelentős átalakításokat hajtottunk végre portfoliónkban: nagy értékkel bíró vagyonelemekkel gazdagítottuk befektetéseinket, amelynek köszönhetően 2018-ban már tizennyolcszorosára növeltük az OPUS Csoport saját tőkéjét.

Az átalakulás eredményeként fundamentálisan megerősödve papírjaink beléptek a tőzsde prémium kategóriás részvényei közé, és azóta is tagja vagyunk a BÉT kiemelt indexkosarainak. 

A tőkeemelések eredményeként az OPUS GLOBAL Nyrt. a BÉT 5. legnagyobb kapitalizációjú társaságává vált, portfoliójában tudva a magyar gazdaság húzóágazatainak több ipari és termelő vállalatát. A piaci beágyazottság, valamint a befektetői bizalom megteremtése és fenntartása érdekében Társaságunk 2019-ben egyesült a KONZUM Nyrt.-vel, két nyilvános kibocsátó fúziójára addig még nem volt példa a magyar tőzsde életében.

A beolvadás meghatározó változásokat hozott nemcsak az OPUS GLOBAL Nyrt. portfóliójának szerkezetében, hanem fundamentumaiban, értékében és szervezetében is. Stratégiánkban igazodtunk a változásokhoz, a szervezeti átalakítások során megszüntettük a párhuzamosságokat, funkciókat vontunk össze, ezáltal a költségek racionalizálása mellett átláthatóbb működést valósítottunk meg. Kibővült portfóliónk holdingszintű kezelése érdekében meghatároztuk stratégiai divízióinkat és azok irányait.

Sokszínű befektetéseinknek köszönhetően tőkeerős, stabil fundamentumokkal rendelkező tőzsdei Társasággá váltunk, célunk, hogy megőrizzük és tovább erősítsük az OPUS Csoport hazai gazdaságban kivívott meghatározó szerepét.

Vezérigazgatóság

Image

Ódorné Angyal Zsuzsanna

Operatív vezérigazgató-helyettes

Image

Dzsubák Attila Zsolt

Vezérigazgató

Image

Dr. Csapó András

 Társaságirányításért felelős vezérigazgató-helyettes

Misszió

Az OPUS GLOBAL egy jövőorientált ipari termelő és szolgáltató vállalatcsoport, mely minőséget és innovációt visz az energetikába, az ipari és élelmiszeripari termelésbe, valamint a turisztikai ágazatba, hogy az így létrehozott értékek hosszú távon a gazdasági szereplők és privát fogyasztók javát szolgálják.

Vízió

Magyarország vezető, ipari termelő és szolgáltató vállalatcsoportjává kívánunk válni, az innovatív, eredmény- és minőség-orientált megközelítésünkön keresztül, a szervezetben lévő szakemberek kiemelkedő tudására és egyedi tapasztalatára építve.


Díjak, elismerések

OPUS GLOBAL Nyrt.BÉT Legek 2018, Az év alaptőke-emelése (Konzum)
BÉT Legek 2019, Az év alaptőke-emelése
MÉSZÁROS ÉS MÉSZÁROS KFT.Építőipari Nívódíj, 2019, Közlekedési létesítmények kategória – Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztése (az A-Híddal és a Swietelsky-vel megosztva)
Mies van der Rohe 2019-jelölés
WAMSLER SEMagyar Termék Nagydíj (2010, 2001, 2004, 2006, 2009, 2010, 2013)
Design Management Díj, 2010
Magyar Formatervezési Díj, 2013 (Zeta Club Edition by WAMSLER exkluzív kandalló)
KALL INGREDIENS KFT.OMÉK 2019 Élelmiszeripari Nagydíj, 3. Helyezett: KALL Ingredients Kft., termék: F95 extra magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup
OMÉK legszebb standja, 2019 – Talentis Agro Zrt., a Kall Ingredients Kft. és a Viresol Kft. közösségi stand (Flamingo24 by Talentis Kft.):
Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj (MAMD), 2020
VIRESOL KFT.Az Év agrárberuházása, 2019
HUNGUEST HOTELS ZRT.Kilencszeres Magyar Brands-díj (2010 óta)
Ötszörös SuperBrands-díj (2014 óta)
Turizmus és vendéglátás ágazati értéktár tagjai az elsők között: Hunguest Grandhotel Galya és Hunguest Hotel Palota
Az év legjobb szállodalánca (Magyar Turizmus Rt. díja, 2003)
Magyar Turizmus Minőségi Díjak
Nemzetközi gasztronómiai sikerek (számos aranyérem szakács-világbajnokságokon és szakácsolimpiákon)
Crystal Lotus-díj, – Hunguest Hotel Sóstó**** –
Év Szállása 2019 – Szakmai Díj I. hely
Bocuse d’Or Magyarország 2020 – 2. helyezett  – Sirha Budapest Desszert Versenyén Vaszilovics Ádám (Hunguest Hotel Pelion) és Szőke Adrienn (Hunguest Hotel Helios) cukrászok; Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol
Magyarország legjobb wellness szállodája 2015-ben a Hunguest Hotel Forrás****superior, Szeged
Magyarország legjobb ****-os vidéki konferencia szállodája 2009-ben: Hunguest Hotel Pelion, Tapolca
Magyarország legjobb vidéki wellness-szállodája 2008-ban: Hunguest Hotel Pelion, Tapolca
Magyarország legjobb ***-os konferenciaszállodája 2006-ban: Hunguest Hotel Palota, Lillafüred
Legjobb vidéki négycsillagos szálloda 2005-ben: Hunguest Hotel Pelion, Tapolca
https://dayholiday.hu/aranynap-dij

Alapvető működési elvek

Az Igazgatóság belső működésének keretei között kiemelten törekszik arra, hogy tagjai részben a Társaság divízióihoz igazítottan, a stratégiai területek ismeretével rendelkező szakemberekből kerüljenek jelölésre, illetve a pénz- és tőkepiacon és/vagy az üzleti életben jártas, elismert szakemberekből kerüljenek ki. A Társaság a belső szabályozó rendszerének elemeit, azok hatályos jogszabályoknak, egyéb szabályozóknak való megfelelését folyamatosan vizsgálja, és legalább évente egyszer, legkésőbb minden év december 31. napjáig átfogóan felülvizsgálja és szükség szerint módosítja, illetve szükség szerint újabb szabályozó dokumentum megalkotását és hatályba léptetését kezdeményezi.        

A társaság szervei

Közgyűlés, Igazgatóság, Felügyelőbizottság, Audit Bizottság, Vezérigazgató és Vezérigazgató-helyettesekből álló Menedzsment, amely az egyes divíziók vezetőivel kiegészülve lát el döntéselőkészítési, illetve operatív döntési feladatokat a hatályos jogszabályok, illetve belső szabályozás – elsődlegesen a Szervezeti és Működési Szabályzat keretei között. A Társaság a Budapesti Értéktőzsde Zrt. által közzétett a társaságirányítási gyakorlatról szóló Felelős Társaságirányítási Ajánlások (2018. július 23.) alapján állította össze a Felelős Társaságirányítási jelentését, melyet részletességében a Társaság külön dokumentumban terjeszt a Közgyűlés elé.