AZ OPUS GLOBAL 75 SZÁZALÉKRA NÖVELI TULAJDONÁT EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB IZOCUKOR GYÁRÁBAN

Az OPUS Global Nyrt. további 45 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelés kiegészítéseként többségi irányítást szerez a Kall Ingredients Kft.-ben – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Az OPUS a tőkeemelések után mindösszesen 75 százalékos tulajdonnal rendelkezik majd Magyarország egyik legnagyobb, folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer- és gyógyszeripari, továbbá állati takarmány alapanyagokat előállító gabonafeldolgozójában. A tranzakciók lezárását követően a társaság mintegy 4 milliárd forint értékű energiahatékonyság- és termelékenység növelő beruházásokat indít a Tiszapüspökiben működő üzemben.

 

Az OPUS Global Nyrt. további 45 százalékos részesedést szerez a Kall Ingredients Kft.-ben. A hétfőn bejelentett ügylet két lépésben valósul meg: a tranzakció során a Konzum PE Magántőkealap a Trigo Kft.-től megvásárolja a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 45 százalékos üzletrészét, amit ezt követően nem vagyoni hozzájárulás formájában az OPUS Global Nyrt. rendelkezésére bocsájt, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel.

 

A nemzetközi szakértői értékelést és banki jóváhagyásokat követően – várhatóan idén július 31-ig – lezáruló ügylet, az IFRS szabályainak megfelelően jelentősen növeli majd az OPUS konszolidált pénzügyi mutatóit.

 

A többségi irányítást biztosító üzletrész megszerzésével az OPUS a gyár energiahatékonyságát növelő, illetve szén-dioxid kibocsátását csökkentő beruházásokat indít, továbbá az üzemek termelékenységét javító fejlesztésre is készül, összesen mintegy 4 milliárd forint értékben. Középtávon a többségi tulajdonos célja a Kall Ingredients Kft. által gyártott termékválaszték bővítése. Az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar szélesebb spektrumú alapanyag kínálattal történő kiszolgálása érdekében módosított keményítőket, kristályos dextrózt is előállítanának a tiszapüspöki üzemben, de a tervek között szerepel egy K+F-központ, illetve akkreditált laboratórium létrehozása is. A középtávon tervezett beruházások összértéke meghaladhatja az 5 milliárd forintot.

 

 

További információ:

Wise Advisory Group Kft.

elkan.peter@wisegroup.hu

 

 

A Kall Ingredients Kft.

A Tiszapüspökiben működő gyár Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lesz, ahol évente 530 ezer tonna GMO-mentes magyar kukoricából elsősorban természetes édesítőszereket, izocukrot és egyéb folyékony cukrokat állítanak majd elő. Emellett az élelmiszeripar, gyógyszeripar és kozmetikai ipar számára természetes forrásból származó, magas minőségű alkoholt, továbbá különféle állati takarmány-alapanyagokat gyártanak. Az alapvetően exportra, európai piacokra termelő üzem tavaly októberben kezdte meg próbaüzemét és működését, közvetlenül mintegy 500, közvetve pedig további 750 embernek ad munkát Szolnok térségében. A gyár tevékenysége nemzetgazdasági szempontból is jelentős, évente 185 milliárd forinttal járul majd hozzá a GDP-hez.