Megjelentek a februári OPUS aukció részletei

Február végén tartja a tavaly meghirdetett részvény-visszavásárlási aukcióját az OPUS GLOBAL Nyrt. Az aukció részleteiről hétfőn a Budapesti Értéktőzsde Nyrt. (BÉT) honlapján tett közzé tájékoztatást a társaság.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. 2024. február 29.-én tartja a részvény-visszavásárlási aukcióját. Az ajánlatgyűjtési szakasz 10 és 12:30 óra között lesz. Az ügyletkötési időszak ezt követően 12:30 és 15:30 óra között zajlik le.

A társaság maximum 2 milliárd forint értékben, vagy a társaság alaptőkéjének a 10 százalékáig vásárol vissza részvényeket. Az aukció lebonyolítására az OPUS GLOBAL Nyrt. közgyűlése adott felhatalmazást. A közgyűlési határozat tartalmazza azt is, hogy a részvényenkénti ár nem térhet el az előző tőzsdei nap záró árától 30 százalékkal. A részletes árazási kritériumokat az OPUS később teszi közzé. Fontos kitétel még az is, hogy a részvényenkénti ár nem haladhatja meg a 2022. évi konszolidált éves beszámoló alapján számított egy részvényre jutó saját tőke értékét, azaz a 489 forintot.

Az aukción azok vehetnek részt, akik a tranzakció időpontjában rendelkeznek OPUS GLOBAL Nyrt. részvénnyel. Az aukción a részvétel önkéntes, a részvényesek maguk dönthetik el milyen áron, és mennyi részvényt ajánlanak fel. Fontos, hogy a részvényeket több részletben, több áron is fel lehet ajánlani.

Az ügyletet a Budapesti Értéktőzsde Nyrt. (BÉT) aukciós kereskedési rendszerében bonyolítják le. A tranzakcióra a tőzsde honlapján elérhető szabályzat rendelkezései irányadóak. Az aukció kereskedési helyszínen kívül kötött, OTC tranzakciónak minősül. A tranzakciót az Equilor Befektetési Zrt. mint befektetési szolgáltató bonyolítja le, így az OPUS részéről az Equilor lesz az ajánlattevő. Az ajánlati könyv nem nyilvános.

Az aukciós kereskedési rendszer által befogadott eladási ellenajánlatokat a szabályzat többáras ügyletkötési algoritmusa szerint rendezik sorba, majd a beérkezett ellenajánlatok és a későbbiekben kihirdetett ellenérték alapján határozzák meg az elfogadott legmagasabb árszintet.

Az ügyletek, legfeljebb a fentiekben meghatározott keretösszeg erejéig, minden elfogadott ajánlat tekintetében azon az áron jönnek létre, amely áron az adott eladási ellenajánlatban szerepeltek. Az alacsonyabb áron tett ellenajánlat megelőzi a magasabb áron tett ellenajánlatot. Amennyiben az elfogadott legmagasabb árszinten szereplő valamennyi ellenajánlatot már nem lehet megkötni (erre a fentiekben meghatározott keretösszeg már nem elegendő), úgy az allokáció arányos kielégítéssel történik ezen az árszinten. Az elfogadott legmagasabb árszintnél magasabb áron beadott ellenajánlatokból nem jön létre ügylet.

A visszavásárlásra kerülő részvények darabszámának, és vételárainak meghatározását követően az OPUS az Equiloron keresztül adja be vételi ajánlatát. A teljesítés napja a tranzakció napját követő második tőzsdei kereskedési nap. Az Opus GLOBAL Nyrt. azt javasolja a részvényeseknek, hogy aki részt akar venni az aukcióban az időben vegye fel a kapcsolatot jelenlegi szolgáltatójával, annak tisztázása érdekében, hogy szolgáltatójuk rendelkezik-e a közleményben meghatározott kereskedési rendszerhez való hozzáféréssel.

BÉT közlemény: OPUS GLOBAL Nyrt. – Rendkívüli tájékoztatás – Aukció – Bet site