Sajtóközlemény – AZ OPUS-CSOPORT KIZÁRÓLAGOS IRÁNYÍTÁST SZERZETT A MÁTRAI ERŐMŰ FÖLÖTT

Sajtközlemény

AZ OPUS-CSOPORT KIZÁRÓLAGOS IRÁNYÍTÁST SZERZETT A MÁTRAI ERŐMŰ FÖLÖTT

LEZÁRULT AZ EPH KIVÁSÁRLÁSÁNAK ELSŐ ÜTEME

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulását követően az Opus-csoport 85 százalékra növelte tulajdonrészét a Mátrai Erőmű többségi részvénycsomagját birtokló Mátra Energy Holding Zrt.-ben. A mai napon pénzügyileg is teljesített tranzakcióval az OPUS-csoport kizárólagos és teljes körű irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött. Az OPUS-csoport március végén jelentette be, hogy megállapodott cseh üzleti partnerével az Energetický a Průmyslový Holdinggal (EPH), a társaság Mátra Energy Holding Zrt.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészének kivásárlásáról.

A 2019. június 20-ig megvalósuló tranzakció első üteme a szükséges hatósági hozzájárulások megszerzését követően (GVH, MEKH) a mai napon lezárult, ennek eredményeként az OPUS-csoport 85 százalékra növelte tulajdonát a Mátrai Erőmű többségi (72,66 százalékos) részvénycsomagját tulajdonló Mátra Energy Holdingban. A Mátra Energy Holding 2018. május 8-ra rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a Mátrai Erőmű Zrt.-nél, amelyen javaslatot kíván tenni a részvényesek számára a társaság új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak megválasztására. A többségi tulajdonos a Mátrai Erőmű operatív irányítására vezérigaztóként Valaska Józsefet, a társaság jelenlegi felügyelőbizottsági elnökét javasolja, akitől a társaság megújítását, fejlesztési stratégiájának kidolgozását és végrehajtását várja.

Az OPUS-csoport célja, a Mátrai Erőmű fölötti irányítás megszerzésével, hogy az erőműben 26,15 százalékos MVM Zrt.-vel stratégiai együttműködésben a vállalat működését úgy alakítsa át, hogy az továbbra is meghatározó szereplője maradjon a hazai villamosenergia termelésnek, illetve a társaság fejlesztésével a Mátrai Erőmű a villamosenergia piac új szegmenseibe is beléphessen.

2018. május 3.