Kármentesítés és fenntarthatóság: újabb munkákat végezhet egy Opus-cég

Kármentesítés és fenntarthatóság: újabb munkákat végezhet egy Opus-cég

Újabb állomásához érkezett a Séd-Nádor csatorna vízminőségének javítása. A Balaton-felvidék egyik legnagyobb környezetszennyezésének felszámolása keretében a csatorna egy 2,5 km-es szakasza újulhat meg.

A Séd-Nádor vízfolyást a Bakony hegység É-i részén, a Herend térségében fakadó tiszta vizű karsztforrások táplálják. A vízfolyás Séd része Veszprémen keresztül húzódik DK-i irányba. Az Ősi duzzasztótól lefelé haladva, a továbbiakban Nádor-csatorna a vízügyi elnevezése a vízfolyásnak. A Séd-Nádor vízfolyás környezeti kárainak felszámolása 2009-ben indult, amelynek lebonyolítója a balatonfűzfői Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.

A kármentesítési munkák biztonságos és eredményes folytatásához kiegészítő vízépítési munkákra van szükség. Ennek során a Séd-Nádor elkerülő csatorna helyreállítására kerül sor mederrendezési és műtárgyépítési feladatok ellátásával. A munkálatokat az Opus Global Nyrt-hez tartozó Mészáros és Mészáros Kft. végezheti mintegy 251 millió forintból. A beruházással az elkerülő csatorna könnyen kezelhetővé és fenntarthatóvá válik, elősegítve ezzel a vízhasználók vízszükségleteinek kielégítését, és a csatorna vízminőségének javulását.  A munkálatokkal egyben lehetővé válik a kármentesítés alatt található halastavak biztonságos vízellátása is.  Ma hazánkban is az egyik legfontosabb környezetvédelmi kérdéskör a vízkészleteink minőségének védelme. A beruházásnak köszönhetően a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság számára is rendelkezésre fog állni egy vízgazdálkodási szempontok alapján biztonságos és könnyen kezelhető vízfolyás.