Sajtóközlemény: MAGASAN MEGFELELT AZ MNB KÖTVÉNYPROGRAM MINŐSÍTÉSÉN AZ OPUS GLOBAL

MAGASAN MEGFELELT AZ MNB KÖTVÉNYPROGRAM MINŐSÍTÉSÉN AZ OPUS GLOBAL

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalati kötvényprogramjának előfeltételeként teljesítette a hitelminősítési eljárást az Opus Global Nyrt. – tette közzé a Budapesti Értéktőzsdén a vállalatcsoport. A társaság a jövőben kibocsátható kötvényekre a hazai jegybank által elvárt befektetési szintnél négy fokozattal magasabb: BBB- besorolást, a vállalatra vonatkozóan pedig BB minősítést kapott az elemzést végző független nemzetközi hitelminősítőtől, a Scope Ratings-től. Az Opus igazgatóságának döntése értelmében a vállalatcsoport 28,6 milliárd forint értékben bocsátana ki kötvényeket, a forrást akvizíciós terveinek megvalósítására és finanszírozásának megújítására használná fel a társaság. A tervezett kötvénykibocsátáshoz a részvényesek felhatalmazása is szükséges.

 

A Magyar Nemzeti Bank 2019. július 1-jén indította el a hazai vállalatoknak szóló Növekedési Kötvényprogramját (NKP). Ennek keretében a hazai székhelyű vállalatok által, forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg a jegybank, vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben. Az igazgatóság döntése értelmében, az Opus Global Nyrt. részt kíván venni a jegybank kötvényprogramjában, így a saját és banki források mellett, a jövőben akár közép- és hosszú lejáratú kötvénykibocsátással is finanszírozhatná a vállalatcsoport növekedési terveit, illetve hiteleinek megújítását. Az Opus a jegybanki kötvényprogram előfeltételeként vett részt hitelminősítési eljárásban, amelyet az MNB megbízásából Scope Ratings GmbH végzett.

 

A független nemzetközi hitelminősítő, az elmúlt két hónapban lefolytatott vizsgálata alapján az Opus Global Nyrt. 28,6 milliárd Ft értékű kötvénykibocsátására vonatkozóan BBB- minősítést adott, amely négy fokozattal magasabb, mint az MNB programjában minimálisan elvárt B+ besorolás. Emellett a Scope Ratings az Opus, mint leendő kibocsátó vállalati minősítését a nemzetközi forrásbevonási lehetőségek terén is kategorizáló BB szintre sorolta, stabil kilátással (ez két szinttel magasabb az említett B+ besorolásnál).

 

Kedvező minősítését a Scope több tényezővel indokolta. Pozitívan értékelte, hogy a Konzum Nyrt. beolvadását követően úgy növekedett meg jelentősen az Opus Global jövedelemtermelő képessége, hogy közben alacsony maradt az egyesült holding költségszintje. Előnyként szerepel az elemzésben a társaság konzervatív és hosszú távú befektetési politikája, amely a növekedésre és az értékteremtésre fókuszál.

Mivel a befektetések diverzifikációjának áttekintése alapvető a hitelminősítői vizsgálatok során, így kiemelt tényezőként szerepel a kedvező besorolás indoklásában a társaság széles befektetési portfóliója is. A Scope elemzésében úgy véli, hogy az Opus Global négy stratégiai divíziója (építőipar, élelmiszeripar, energetika és turizmus) egymástól kellően elkülönülő területet fed le, ami jelentősen javítja a társaság üzleti kockázati profilját.

A hitelminősítő vizsgálata szerint az Opus leányvállalatok többsége jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, amit alátámaszt például a társaság által 51%-ban tulajdonolt építőipari vállalatok esetében a nagy értékű megrendelés-állomány, vagy a KALL és Viresol élelmiszer-feldolgozó cégeknél megvalósult, illetve tervezett beruházások eredménye is. Átfogó vizsgálata során a nemzetközi hitelminősítő megállapította, hogy az Opus expanziójának nagyobb része már lezárult, és a menedzsment elsősorban a portfólióban rejlő növekedési lehetőségek kiaknázására összpontosít, emellett nem zárta ki a további akvizíciók, a meglévő befektetések portfólióhoz illő kiegészítései sem. A vállalatcsoport várható kötvénykibocsátással együtti adóság állományát a portfólió nettó eszközértékéhez viszonyítva (LTV) körülbelül 30%-ra valószínűsíti a Scope Ratings elemzése.

 

Scope Ratings GmbH-ról

A berlini központú Scope Ratings GmbH az egyike az olyan, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) által nyilvántartásba vett független nemzetközi szolgáltatóknak, amely az NKP potenciális kötvénykibocsátóinál elvégezheti azt az átfogó, az üzleti működést, a pénzügyi kockázatokat és egyéb kritériumokat is vizsgáló hitelminősítést, amely előzetesen szükséges az NKP-hoz történő csatlakozáshoz. A jövőben kibocsátható kötvények futamideje alatt szintén a Scope Ratings tájékoztathatja ratingjeivel a kockázati szintről a befektetőket. Az öt választható nemzetközi független hitelminősítő közül a Scope Ratings hitelminősítési költségét az MNB finanszírozza.

 

További információ ▪ Wise Advisory Group Kft. ▪ Elkán Péter ▪  elkan.peter@wisegroup.hu