Sajtóközlemény: MÁR ELKELT AZ OPUS GLOBAL APPENINN-RÉSZVÉNYCSOMAGJÁNAK FELE

Sajtóközlemény

Budapest, 2019. október 10.

 

MÁR ELKELT AZ OPUS GLOBAL APPENINN-RÉSZVÉNYCSOMAGJÁNAK FELE

A profitot értékteremtő fejlesztésekre és akvizíciókra fordítja társaság

 

A tervezettnél rövidebb idő alatt értékesítette Appeninn-részvényeinek első, 9% tulajdoni hányadot megtestesítő csomagját az Opus Global Nyrt. Magyarország legtőkeerősebb tőzsdei befektetési holdingja az adásvételről szóló megállapodást 2019. október 8-án írta alá a BDPST Zrt.-vel – tájékoztatta befektetőit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az Opus Global. A fennmaradt Appeninn-tulajdonrész értékesítését pedig befektetési vállalkozás közreműködésével valósítja meg az Opus. Az Appeninn-részvények értékesítéséből származó bevételt az Opus a stratégiai portfóliójának értékteremtő fejlesztéseire, továbbá akvizíciók megvalósítására fordítja.

 

Magyarország legtőkeerősebb tőzsdei befektetési holdingjának igazgatósága szeptember második felében jelentette be, hogy a kedvező ingatlanpiaci helyzetben – megfelelő hozam esetén – eladná az Appeninn Nyrt.-ben fennálló, kisebbségi (18,7%) tulajdonrészét. A társaság a részvények első, 9% tulajdoni hányadot megtestesítő csomagját a tervezettnél rövidebb idő alatt értékesítette. Az Opus Global 2019. október 8-án 4.263.428 db, 100 HUF névértékű Appeninn-részvény értékesítéséről állapodott meg a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-vel. A BDPST Zrt. legkésőbb 2019. december 20-ig rendezheti a vételárat, majd az értékpapírok transzferét követően azok tulajdonjoga, valamint a hozzájuk fűződő további jogok és kötelezettségek a BDPST Zrt.-t illetik meg.

 

A kereslet hatására az Opus Global Nyrt. az Appeninn Nyrt.-ben fennmaradt, 9,7% tulajdoni hányadot jelentő részesedését is értékesíteni kívánja egy következő lépésben, a profitmaximalizálás érdekében egy befektetési vállalkozás közreműködésével. A tranzakciókon realizálható hozamnak kedvez egyrészt az ingatlanpiac alakulása, másrészt az Opus Global azzal javítja az árazást, hogy le kíván mondani a társaságba beolvadt Konzum Nyrt. által az Appeninn  Nyrt.-ben szerzett közvetlen irányítási jogairól is az erre vonatkozó, 2018. márciusi szerződés megszüntetésével (https://www.bet.hu/newkibdata/124924150/Appeninn_Nyrt_rendkivuli_tajekoztato_GVH_engedely_HU_20180308.pdf).

 

A Konzum Nyrt.-nek az Opus Globalba történő beolvadásakor jelentette be a nagyvállalat, hogy likvid befektetésként kezeli a más tőzsdei társaságban szerzett kisebbségi részesedéseit, köztük az Appeninn Holdingban lévő tulajdonát is, hogy ezekkel az elérhető legnagyobb profitot realizálja az Opus Global számára. A jelentős bővüléssel átszervezett társaság konzervatív, hosszútávú befektetési politikája a stratégiai divíziókban (élelmiszeripar, energetika, építőipar, turisztika) működő befektetések növekedésére fókuszál. Az Appeninn-részvények értékesítéséből származó bevételt befektetéseinek fejlesztésére, valamint előkészítés alatt álló akvizícióiban kívánja felhasználni az Opus Global, elsősorban az energetika és az élelmiszeripar területén.