További erősödéssel zárta első negyedévét az Opus Global

Budapest, 2020. május 30.

4,8 milliárdos Üzemi eredményt ért el konszolidált szinten az Opus Global Nyrt. – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján idei első negyedéves IFRS szerinti jelentésében a tőzsdei társaság. Az üzemi nyereség mellett az EBITDA mutató 10,7 milliárd forintot ért el, több, mint 21 milliárd forinttal jobb eredményt generálva a bázisévi 10 milliárdos veszteséggel szemben. A Vállalatcsoport 2,7 milliárd forint Adózott eredményt könyvelhetett el 2020 első negyedévében, ez több mint 19 milliárd forintos eredményjavulást jelent az elmúlt év azonos időszakával szemben.

Az Opus Global Nyrt. az idei, első negyedévet konszolidált szinten 534.906.514 ezer Ft Mérlegfőösszeggel és 236.736.320 ezer Ft Saját tőkével zárta, míg a Teljes átfogó eredménye, 3.293.466 ezer Ft lett. Az OPUS Csoport az energetikai társaságok értékesítéséből adódó portfolióváltozása mellett 2020 első negyedévében a Működési bevételének 16%-os mérséklődése, és a Működési költségeinek drasztikus, 44%-os csökkenése következtében 4,8 milliárdos Üzemi eredményt ért el konszolidált szinten.

A jelentés kitér a koronavírus okozta válsághelyzetben az elmúlt néhány hónap tapasztalataira. A világjárvány egyik legnagyobb vesztese a turizmus, amely ágazat kiemelkedő helyet foglal el az OPUS Csoport egyik fő portfoliójaként. A Hunguest Hotels a drasztikus bevételkiesést azonban azonnali költségcsökkentési intézkedésekkel ellensúlyozta, illetve bejelentette szállodafejlesztési koncepcióját is, amelynek stratégiai célja a szállodaépületek felújításán túl a kategóriaváltással járó magasabb színvonalú szolgáltatások nyújtása, és ezáltal az árbevétel növelése. A szállodalánc élt a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy Turizmusfejlesztési Programja keretében meghirdetett pályázati lehetőséggel is. A napokban elnyert 17,7 milliárd forint támogatási forrást 14 szálloda felújítására használja fel a Hunguest. Az első negyedévben az építőipari szegmens jelentős megrendelésállománya mellett várakozáson felül teljesített a mezőgazdasági és élelmiszeripari divízió is. A szegmens árbevételének legnagyobb növekedése a KALL Ingredients Kft.-nél keletkezett, a bázisidőszakhoz képest majd megkétszereződött a társaság nettó árbevétele.

Összességében tehát 2020. év első negyedéves konszolidált árbevétel növekedés is azt támasztja alá: a tőkeerős, stabil fundamentumokkal rendelkező Opus Global, a működésében rejlő szinergiák kihasználásának és a diverzifikált portfóliójának köszönhetően a válság ellenére is stabil növekedést vetít előre.