Az OPUS GLOBAL Nyrt. kizárólagos tulajdont szerez a KALL INGREDIENTS Kft.-ben

shutterstock_590291639 Az OPUS GLOBAL  kizárólagos tulajdont szerez a KALL INGREDIENTS Kft.-ben

Kárpáti László, a Tiszapüspöki gabona-feldolgozó és izocukor előállító üzem alapítója értékesíti a társaságban lévő kisebbségi tulajdonát

 Az OPUS Global Nyrt. újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt, kizárólagos tulajdonosa lesz Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb izocukor előállítójának, a Kall Ingredients Kft.-nek – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszú gabona-feldogozó kisebbségi tulajdonosa azt követően döntött úgy, hogy eladja érdekeltségét, miután az OPUS Global Nyrt a múlt hónapban többségi irányítást biztosító megállapodást kötött a TRIGO Kft-vel és további, összesen 9 milliárdos fejlesztést jelentett be a Tiszapüspöki üzemben.

 Az OPUS Global Nyrt. további 25 százalékos részesedést szerez a Kall Ingredients Kft.-ben, mely ügylettel a tőzsdei vállalat kizárólagos tulajdonába kerül Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb, folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer-, gyógyszeripari-, és állati takarmány alapanyagokat előállító üzeme. A kedden bejelentett tranzakció két lépésben valósul meg: a Konzum PE Magántőkealap a TRIGO Kft.-től megvásárolja a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 25 százalékos üzletrészét, így összesen 70%-os tulajdonossá válik, amely 70%-os üzletrészét nem vagyoni hozzájárulás formájában az OPUS Global Nyrt. rendelkezésére bocsát, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel. A mai bejelentés által érintett üzletrész apportja a finanszírozásban közreműködő pénzintézetek jóváhagyásától függően 2018. július végéig zárulhat.

A Kall Ingredients Kft. felvásárlása nem befolyásolja az OPUS Global Nyrt. elmúlt hónapban bejelentett fejlesztési terveit, mely szerint a társaság üzletrészeit érintő tőkeemelések lezárását követően 4 milliárdos beruházással a termelékenységet, illetve az üzem energiahatékonyságát növelő beruházásokat tervez, középtávon pedig a Tiszapüspöki üzem K+F tevékenységére, illetve termékkínálatának bővítésére további 5 milliárd forintot fordítana.

További információ:

Wise Advisory Group Kft.

Elkán Péter

elkan.peter@wisegroup.hu

 

A Kall Ingredients Kft.-ről:

A Tiszapüspökiben működő gyár Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lesz, ahol évente 530 ezer tonna GMO-mentes magyar kukoricából elsősorban természetes édesítőszereket, izocukrot és egyéb folyékony cukrokat állítanak majd elő. Emellett az élelmiszeripar, gyógyszeripar és kozmetikai ipar számára természetes forrásból származó, magas minőségű alkoholt, továbbá különféle állati takarmány-alapanyagokat gyártanak. Az alapvetően exportra, európai piacokra termelő üzem tavaly októberben kezdte meg próbaüzemét és működését, közvetlenül mintegy 500, közvetve pedig további 750 embernek ad munkát Szolnok térségében. A gyár tevékenysége nemzetgazdasági szempontból is jelentős, évente 185 milliárd forinttal járul majd hozzá a GDP-hez.

Az OPUS Global Nyrt.-nél zajló, Kall Ingredients Kft. üzletrészét érintő tőkeemelés hátteréről

Az OPUS Global Nyrt. február 15-én jelentette be, hogy tőkeemelés révén részben tőzsdére viszi a Mészáros-csoport tulajdonában lévő építőipari, energetikai és élelmiszeripari vállalatokat. Ennek a folyamatnak részeként az OPUS Global igazgatósága tájékoztatta a részvényeseit, hogy a tőzsdei társaság a Kall Ingredients Kft.-ben lévő 6 százalékos tulajdonát tőkeemelés útján 30 százalékra növeli. A gabona-feldolgozó és izocukor előállító üzem tulajdonosai június elején úgy módosították megállapodásukat, hogy a tőkeemelésnek a kiegészítéseként, a februárban közzétett módon és feltételekkel, az OPUS Global 75 százalékra növeli tulajdonrészét a Kall Ingredientsben, mellyel többségi irányítást is szerez a társaság fölött. A mai napon bejelentett tranzakcióval az OPUS a Kall Ingredients Kft. kizárólagos tulajdonosa lesz. A Kall Ingredients Kft. felvásárlása, illetve az üzletrészek apportja előre láthatóan július 31-ig lezárul.