További erősödéssel zárta üzleti évét az Opus Global

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2019. évi IFRS szerinti egyedi és konszolidált éves jelentését az Opus Global Nyrt. A vállalatcsoport működési bevétele közel négyszeresére, 210 milliárdra növekedett a 2018-as bevételi mutatókhoz képest. A Konzum Nyrt. tavaly félévi beolvadásával jelentősen átalakult az Opus Global Nyrt. portfólió szerkezete, ezzel együtt fundamentálisan is megerősödött, amelynek köszönhetően a Cégcsoport konszolidált saját tőkéje 287 milliárd forint fölé nőtt.

Az Opus Global Nyrt. konszolidált szinten 210 milliárd forintos működési bevétel mellett több, mint 24 milliárdos EBITDA-ról számolt be 2019. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében. Vagyis a Cégcsoport működését minősítő reprezentatív mérőszám, az EBITDA-mutató mértéke a vizsgált időszakban nemcsak a tavalyi negatív, de még a 2018-ra vonatkozó PROFORMA eredményhez képest is jelentős, több mint kétszeres növekedést ért el.

Az Opus-csoport konszolidált saját tőkéje 287,5 milliárd forintra emelkedett, mérlegfőösszege pedig a 2019. év végével az egy évvel ezelőtti 576,7 milliárdról 646,2 milliárd forintra nőtt.

A Konzum Nyrt. Opus Global Nyrt.-be történő beolvadása meghatározó változásokat hozott nemcsak az Opus Global Nyrt. portfóliójának szerkezetében, hanem fundamentumában, értékében és szervezeti felépítésében is. A szervezeti átalakítások során megszüntették a párhuzamosságokat, funkcióösszevonások történtek, ezáltal egy költségkímélőbb és átláthatóbb működést valósított meg a vállalatcsoport. A részvénytársaság kibővült portfóliójának megfelelően stratégiai divíziók alakultak, és kijelölték azok fejlődési irányait.

A 2019. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésben teljes átfogó jövedelemként kimutatott
34,3 milliárd veszteségből -29,4 milliárd forint a megszűnő tevékenységek eredményéből keletkezett. A Csoport az IFRS standardok alapján a megszűnő tevékenységek közé sorolta a 2020-ban eladásra került energetikai társaságok eladásához kapcsolódó tételeket, amelyek jelentős veszteséget generáltak a teljes átfogó jövedelemben. Mint ismert, az Opus Global Nyrt. 2019. év végén megállapodást kötött a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel a Status Power Invest Kft. 55,05%-ban tulajdonolt üzletrészének értékesítéséről, amely értékesítési folyamat 2020. március 26-án lezárult.

Mindezek mellett azonban az Opus Global Nyrt, mint anyavállalat az egyedi éves IFRS szerinti beszámoló alapján 2019-ben több mint 7,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el.

A társaság igazgatósága szerint az Opus Global Nyrt. stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, a meglévő fundamentumok eredményessége határozza meg a következő év gazdasági stabilitását. A koronavírus okozta válsághelyzetben az első hónap tapasztalatai azt mutatják: tőkeerős Társaságként további kivételes előnyük származhat a diverzifikált portfólióból.