Energetika (hamarosan!)

Portfólió / Energetika

Az OPUS Global igazgatósága a részvényesek szempontjából jelentős döntéseket hozott szerdai ülésén. Ennek megfelelően 2018. június 30-ig a társaság összesen hat, egymástól időben eltérő tranzakciót valósít meg. Az igazgatóság határozata szerint olyan meghatározó fundamentumokkal bővül az OPUS vagyona, amelyek tovább erősítik a vállalat jövedelemtermelő képességét. A menedzsment növekedési stratégiája mentén az új vagyonelemekkel bővülő OPUS GLOBAL Nyrt. olyan ipari holdingvállalattá alakul, amelynek a profilja jól tükrözi a magyar gazdaság húzóágazatait, ennek köszönhetően pedig a társaság a budapesti parkett meghatározó tőzsdei vállalatává fejlődhet.

A tranzakciót követően az energetikai szektor jelentkezik új elemként az OPUS portfóliójában.

A Mátrai Erőmű a villamosenergia-termelés és ellátás területén nemzetstratégiai jelentőségű vállalat, amelyben hatalmas növekedési potenciált lát az Opus-csoport.

A tranzakciókat követően az OPUS GLOBAL Nyrt. a Mátrai Erőmű Zrt. 34 százalékos, míg 2019. június 20-án már 40 százalékos közvetett tulajdonosává válik. A tranzakciónak és tőkeemelésnek köszönhetően Mátrai Erőmű Zrt. feletti kizárólagos irányítási jogok megszerzésével az OPUS GLOBAL Nyrt. a Mátrai Erőmű Zrt.-t az IFRS szabályainak megfelelően leányvállalatként konszolidálja, jelentős mértékben növelve az OPUS GLOBAL Nyrt. konszolidált pénzügyi mutatóit.

A villamosenergia-termeléssel foglalkozó visontai telephelyű Mátrai Erőmű Zrt. a magyar villamosenergia-rendszer egyik megbízható alapegysége és egyben az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve. A társaság saját bányáiban külfejtéses technológiával termelt lignitből állít elő villamos energiát, és a magyar nemzetgazdaság villamosenergia-fogyasztásának mintegy 13%-át termeli. A társaság jelentős foglalkoztatási pozíciót is betölt a térségben, hiszen csak az erőműnél és a két külszíni bányánál 2100 főt foglalkoztat.

http://www.mert.hu/cegtortenet 

A tőkeemelés során az OPUS GLOBAL közvetetten 51%-os befolyást szerez a Geosol Kft.-ben, mely a Mátrai Erőmű ipari parkjában működik és a Mátrai Erőművet alternatív tüzelőanyaggal – többek között biomasszával – is ellátja. A társaság elsődleges célja, hogy Magyarország legnagyobb alternatív tüzelőanyag előállító és kereskedő cége legyen.

A Geosol Kft. elsődleges stratégiai célja, hogy folyamatosan jó minőségben alternatív tüzelőanyagokat, újrahasznosított alapanyagokat és biomasszát legyen képes nyújtani a felhasználók részére a piaci és környezetvédelmi követelmények kielégítésével.

http://www.geosol.hu/strategia-kuldetes